De kracht van dromen

DroomExpeditie, Droomdragers, Dreamteam, zijn concepten en activiteiten die ik ‘in de markt’ heb gezet, of waar ik aan meewerk. Bijna dagelijks krijgt Helpgoed (ons bedrijf) nieuwe klanten die bij ons aankloppen voor de financiering van hun project of activiteit. Onze standaardvraag is: ‘Wat is jouw droom?’

Dromen geven richting en als jouw droom door een grotere groep wordt opgepakt, kan het hele bevolkingsgroepen in beweging zetten. Met ‘I have a dream’ verwoorde Martin Luther King het gevoel van veel zwarte Amerikanen. Zijn droom is onsterfelijk geworden. Een ander beroemd voorbeeld over dromen, is het verhaal van Jozef. De lievelingszoon van Jakob, een van de aartsvaders in het boek Genesis uit de Bijbel, wordt in zijn leven geleid door dromen.Jozef had drie gaven die veel mensen individueel hebben, maar niet gecombineerd. Zijn eerste gave was dat hij dromen droomde. De tweede dat hij net als Sigmund Freud dromen kon interpreteren en duiden. En als laatste bezat hij de gave om de droom te implementeren: gehoor geven aan de waarschuwing die in de droom besloten zat én een oplossing bieden.


Gave 1: Jozef droomt
In de eerste twee dromen van Jozef waarover we lezen, staat hij in het middelpunt en buigen zijn vader en moeder en zijn 12 broers voor hem. Jaren later blijkt dat deze droom over zijn toekomst gaat. Zijn broers krijgen een enorme hekel aan hem vanwege zijn arrogante houding en de voortrekkerij door zijn vader. Zij zeggen tegen elkaar: “Wij hebben een broertje dood aan hem, zullen we het broertje doden?” Dat bleek een stap te ver, maar ze verkopen hem wel aan een handelaar en vertellen zijn vader dat hij dood is. Jozef belandt als slaaf in het huis van een Egyptisch staatsman. Hij doet het daar goed, werkt zich op en krijgt het vertrouwen om de hele huishouding te runnen. De vrouw van de staatsman ziet in hem een toyboy, maar Jozef gaat niet op haar verleidingspogingen in. Zij begint een lastercampagne tegen hem en beschuldigd Jozef ervan dat hij haar wilde verkrachten.


Gave 2: Dromen interpreteren en duiden
Jozef komt in de gevangenis. Maar daar werkt hij zich op en krijgt steeds meer verantwoordelijkheden, omdat de gevangenisleiding hem vertrouwt. De bakker en de wijnschenker van de farao zitten ook in de gevangenis en ontvangen beiden een droom. Zij vertellen Jozef hun droom. Na aanleiding van beide dromen vertelt Jozef dat de wijnschenker binnenkort weer in ere wordt herstelt, maar dat de bakker ter dood wordt veroordeeld. En hij krijgt gelijk. Hij vraagt de schenker aan hem te denken wanneer hij uit de gevangenis komt.


Gave 3: Problemen duiden en met oplossingen komen
De schenker vergeet Jozef. Totdat twee jaar later de farao twee zeer verontrustende dromen heeft en niemand ze aan hem kan uitleggen. De schenker, die dienst heeft, wijst farao erop dat hij iemand in de gevangenis heeft ontmoet die dromen kan uitleggen.  Jozef komt voor farao te staan. Hij legt de droom uit en vertelt dat het om de toekomst gaat. Er komen zeven jaren van overvloed, gevolgd door zeven jaren van crisis. Maar Jozef biedt ook een oplossing voor de verontrustende droom van de farao: spaar in de eerste zeven jaren, zodat je voldoende hebt om daarna de zeven jaren van crisis het hoofd te bieden. Jozef biedt niet alleen een oplossing voor het probleem dat zich aandient, hij wordt ook aangesteld om het plan uit te voeren. Daarmee wordt Jozef de tweede man van het rijk en redt hij de regio van een hongersnood.


Het verhaal gaat verder, Jozef herenigt zich met zijn familie, maar die hebben in eerste instantie niet door dat hij het is. Zij buigen zich voor hem omdat hij na de koning de machtigste man van het rijk is. De droom van jaren geleden is in vervulling gegaan. Er zijn drie principes die we hier kunnen leren:


  • Ten eerste droom je dromen. Dromen geven richting aan je leven. Wees niet bang om je verbeelding te laten spreken. In onze dromen ontdekken we onze passies en de dingen die we belangrijk vinden. En die zaken najagen geeft voldoening voor het leven dat je leeft.

  • Tweede is dat we de dromen van anderen kunnen begrijpen. Als je dromen van anderen begrijpt en ze weet te interpreteren, biedt dat kansen en mogelijkheden. In het groot vind je een manier om de hoop en de angsten van een generatie te vangen. De speech ‘I have a dream’ gaf de zwarte Amerikaanse bevolking hoop en hun droom vleugels. Het was niet Jozefs droom die hem een leider maakte, maar farao’s droom. Onze eigen dromen geven ons richting, die van
  • anderen creëren een kans.

  • Het derde principe is: vind een manier om de droom te implementeren. Zie eerst wat het probleem is en vind dan de oplossing. Het is makkelijk om te zien wat er fout gaat. Maar een leider vindt een weg om het goed te maken.

Droom dromen, geef woorden aan de droom van anderen en vind een weg om de droom in werkelijkheid te veranderen. Dat zijn de drie gaven van leiderschap op Jozefs manier.

(Geschreven door: Jaïr Sagsröm)

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *