Delise: Bladzijde 1 krijgt vervolgpagina

Haar voornaam is tegelijkertijd haar artiestennaam. Delise beschrijft haar muziek als ‘Nederlandse female pop, met een vleugje singer-songwriter en teksten om over na te denken’. In januari komt haar nieuwe single Kleine dingen uit, alweer een jaar na het eerste album Bladzijde 1. Tijd om met de dame achter de muziek te praten, onder andere over haar komende EP. Een openhartig interview over gebroken stukjes, vijf broden en twee vissen.


In haar tienertijd hield de zangeres zich ‘heel fanatiek’ met muziek bezig. Delise: “Als 12-jarige luisterde ik veel naar singer-songwriters. Ik merkte dat de teksten die zij schreven oprecht, rauw en eerlijk over het leven spraken en te vergelijken waren met de dagboekoverdenkingen die ik zelf schreef. Ik ben toen begonnen mijn dagboekteksten op muziek te zetten en ze in te zingen. Mijn wiskundeleraar nam vervolgens een cassettebandje mee naar een oud-drummer van Hans de Booij. Via hem werd ik gescout door de oprichter van Vrienden van Amstel Live. In de jaren daarna mocht ik samenwerken met BLØF en Anouk en deed ik heel veel ervaring op in de (niet-christelijke) muziekwereld. Toch durfde ik een onzeker bestaan als artieste niet aan. Ik koos voor een studie Rechten en daarna voor een baan als juriste. Ik wilde advocaat worden; mijn eigen advocatenkantoor opzetten, dat was mijn plan.”


Maar het liep anders
“In 2015 ben ik stilgezet als gevolg van een burn-out. Dat heeft me met de vraag geconfronteerd: wat wil God nu eigenlijk met mijn leven? Kijkend naar de talenten die Hij heeft gegeven, en de ervaring die ik als tiener in de muziekwereld heb opgedaan: dat is toch allemaal niet voor niets geweest? Ik ben hier toen heel erg voor gaan bidden. Ook bijzonder was dat verschillende mensen naar mij toe kwamen die zeiden: ‘Ga weer iets met muziek doen!’ Langzamerhand kreeg dat idee steeds meer handen en voeten. In de lobby van het hotel waar mijn man Peter en ik als pasgetrouwd stel verbleven op onze huwelijksreis, begon ik echt serieus na te denken over hoe ik dat aan zou kunnen pakken.”


Wat was voor jou het keerpunt in je beslissing om weer muziek te gaan schrijven, dit keer for real?
“Ik kreeg zoveel energie van het maken van muziek, bij al het andere voorgaande dat ik deed, vloeide de energie juist bij me weg. Ik dacht gekozen te hebben voor een veilige route in mijn leven maar in plaats daarvan slokte het werk mij alleen maar op, en vooral de torenhoge verwachtingen die ik van mijzelf had en de doelen die ik voor mezelf gesteld had. Jarenlang had ik het idee om met mijn eigen muziek op een podium te staan helemaal losgelaten. Ik was niet meer van plan er iets mee te doen. Tot het eerste bruidspaar op mijn pad kwam en mij vroeg om op hun huwelijksdag te zingen.”  “Daarnaast,” vult Delise aan, “trok het besef dat ik uit de juridische wereld kon stappen, me over de streep. Ik besloot: ‘Ik spring gewoon in het diepe, laat die angst voor onzekerheid los, en ga weer beginnen met muziek schrijven’. Een jaar later ben ik met producer Henk Pool een studio in gegaan. Daar, in Leeuwarden, hebben we mijn debuutalbum, Bladzijde 1, opgenomen.”


Wat drijft en inspireert jou?
“Ik luister zelf veel naar popmuziek maar het moet wel ergens over gaan. Ik ben altijd groot fan geweest van artiesten als Jewel en KT Tunstall die voor mijn gevoel echt weten waar ze het over hebben. Ook in mijn eigen muziek ben ik op zoek naar teksten die doorleefd zijn. Ankerpunt voor mijn liedjes is Jezus, om Hem kan ik niet heen. Dat ontdekte ik toen ik door mijn burn-out leerde om eerlijk te zijn over mezelf, maar ook over het geloof dat zo’n deel van mij is. Tegelijkertijd wil ik mensen die niet-geloven niet buiten sluiten, juist omdat ik denk dat muziek zo’n goede, toegankelijke manier kan zijn om kennis te maken met de onderliggende boodschap in mijn liedjes. Toen ik vorig jaar met eigen materiaal kwam, bleek mijn verhaal voor heel veel mensen een verhaal te zijn waar zijzelf hoop uit konden putten.”


Nieuwe EP
Zaten haar verhaal en haar geloof in Bladzijde 1 nog verstopt in ‘diepere lagen’, met haar nieuwe EP, die halverwege maart 2020 uitkomt, wil Delise dat meer naar de oppervlakte halen. Als voorproefje kunnen we binnenkort haar nieuwe single beluisteren, Kleine dingen.


Waar gaat je nieuwe single over?
“Kleine dingen is geschreven naar aanleiding van een optreden waar ik best wel tegen opzag. Een optreden waarbij ik het gevoel had: hier kan ik echt niet onderuit gaan, dit móét lukken. De dag van mijn optreden had ik keelontsteking. Ook stond tijdens het soundchecken mijn gitaar al op het podium, wat behoorlijke stress opleverde aangezien een gitaar die je te lang onbeheerd laat staan en ook nog verzet wordt, vals kan gaan klinken. In de coulissen zat ik in spanning te wachten tot ik op moest. Intussen deed ik een schietgebedje. Opeens dacht ik aan het verhaal van de vijf broden en twee vissen en de betekenis ervan voor mij op dat specifieke moment: mijn stem is niet het wonder, en mijn gitaar met die valse snaren ook niet, maar het draait om wat God ermee kan doen. Met dat vertrouwen het podium opgaan, heeft mij heel erg doen beseffen dat je nooit kunt zeggen: ‘Wat ik heb, is te weinig.’ Daaruit is Kleine dingen ontstaan.”


En dat is ook de boodschap die in de nieuwe EP naar voren komt. Volhouden, ook al denk je dat wat jij kan niet iets voorstelt dat God kan gebruiken. Delise: “Het gaat niet langer over mij, maar over Hem. In de muziekwereld draait het toch al snel om de ‘Ik-BV’. Ik heb wel leren inzien dat, als het erop aan komt, ikzelf niet zo belangrijk ben. Als het van mijzelf afhangt, dan sluipt de moedeloosheid er al snel een beetje in en wordt ik mijn eigen slaaf en slavendrijver ineen; als mens zijn mijn gedachten en gevoelens continu aan verandering onderhevig. In plaats daarvan zeg ik nu: ‘Hier zijn mijn gebroken dingetjes, doet u er maar mee wat U wilt.’ Die vijf broden en twee vissen waren an sich niet zo spannend. Het gaat erom wat Jezus ermee doet.”

Door: Jesse Molenhuis

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *