Communiceren met God

We doen de hele dag niks anders dan communiceren. Hoe werkt dat eigenlijk met God? Hoe ontdek je wat God vindt van communiceren met ons en op welke manier wij met Hem in contact kunnen komen?


Toen ik klein was, praatte ik met God. Ik vertelde Hem alles en ik geloofde dat Hij luisterde. Dat doe ik nog steeds en ik voel me leeg als ik vanwege drukte minder contact met Hem heb. Misschien denk jij: waarom zou het God iets schelen wat ik aan Hem wil vertellen? Of: Hij heeft wel wat beters te doen. Jouw beeld van God beïnvloedt jouw contact met hem. Wie is Hij voor jou? Zie jij God als strenge Vader waarbij je het nooit goed genoeg kunt doen, dan wordt communiceren met Hem niet snel een leuke en mooie activiteit. Is God iemand die jou altijd helpt en bijstaat, dan is praten met Hem veel vanzelfsprekender.


In Genesis 1:27 staat: ‘God schiep de mens naar Zijn beeld.’ Wij lijken dus op Hem. Ons verlangen om contact te maken met elkaar, heeft Hij in ons gelegd, want dat verlangen heeft Hij zelf ook! Daarna lees je dat God tegen Adam praatte en in de hof kwam om te ‘wandelen’. Toen Adam en Eva van de verkeerde boom hadden gegeten, zocht Hij hen op en vroeg: ‘Waar ben je?’ Daarin zien we duidelijk zijn verlangen om contact met ons te hebben. Waarom? Omdat Hij ontzettend veel van ons houdt. Hij wil een levende relatie met ons, Hij wil niet alleen tegen ons praten, Hij wil ook horen wat wij te zeggen hebben. Net zoals jij graag met je vrienden praat of met iemand anders die veel voor je betekent. De Bijbel staat vol met mensen die contact hadden met God. Zoals Henoch – ‘hij wandelde met God’ – en Abraham die met God ‘onderhandelde’ over de stad Sodom en Gomorra. Hanna, die Hem smeekte om een kind, Maria die God dankte dat ze Zijn Zoon mocht dragen.


God geniet er erg van als jij Hem opzoekt. Ook als je dat niet doet, doet Hij er alles aan om jou op te zoeken. Hoe doet Hij dat? God spreekt tot ons door de Bijbel, door Zijn Schepping, door andere mensen, door gebeurtenissen en ook heel letterlijk met Zijn stem die we kunnen horen in ons hoofd en soms hardop. Misschien vind jij het net als ik, soms lastig om de rust en tijd te vinden om met God te praten. Ik probeer het op een vast moment op de dag te doen. Dat hoeft niet te lang te zijn, het is eigenlijk even een bewust moment nemen om jezelf te ‘connecten’ met Hem. Net als je telefoon in de oplader doen. Daardoor lukt het de rest van de dag ook beter op Hem afgestemd te blijven.


Mocht het lastig blijven om contact met God te hebben, vraag Hem dan om je te helpen. God kent jou goed en wil je ook tegemoet komen. Vraag het maar eens aan Hem en geloof en verwacht dan ook dat Hij jou komende week zal gaan helpen. Ik heb ooit een verhaal gelezen van een man die overdag zoveel aan zijn hoofd had dat hij geen rust vond om te bidden. Hij verlangde naar een mooie gebedstijd en vroeg God om hulp. Vervolgens werd hij geheel tot zijn verrassing elke nacht rond 3 uur klaar wakker. Hij ontdekte al snel dat dit voor hem die ideale tijd was om te bidden. Na een uur viel hij vervolgens weer in slaap.


We zijn allemaal verschillend en het is vaak de manier vinden die bij jou past. Voor de één is dat de natuur in gaan. Voor de ander juist een rustige plek in huis vinden. Sommige mensen communiceren het liefst met God door dingen op te schrijven. Anderen vinden dat juist weer helemaal niks. Probeer ook gerust wat dingen uit en wees in je communicatie naar God zo concreet een eerlijk mogelijk. Dit helpt namelijk. Paulus zegt in Filippenzen 4:6: ‘Vertel God al uw problemen en verlangens en vergeet vooral niet Hem te danken voor alles wat Hij doet.’ Je zult merken dat als jij meer met God gaat communiceren, je meer gaat merken van wat Hij tegen jou zegt. Daardoor groeit jouw band met Hem en daar wordt jij een steeds mooier en gelukkiger mens van! Ga jij de uitdaging aan?

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *