Hoe krijg je discipline?

CBS
Volgens het CBS heeft 1 op de 5 mensen slaapproblemen. In 2018 had meer dan 30% van de mensen in de leeftijd van 18-34 jaar overgewicht. Daarnaast rookt 1 op de 5 Nederlanders en drinkt 1 op de 10 mensen te veel. Ongezonde levenspatronen zijn blijkbaar voor veel mensen een probleem. Misschien herken jij je wel in één van de bovenstaande dingen. Het punt is dat we meestal wel weten wat belangrijk is voor een gezond leven: genoeg slaap, gezond eten, tijd nemen om te ontspannen, niet te veel drinken en roken, genoeg bewegen etc. Het lastige is om dat ook in de praktijk te brengen. Sommige patronen zijn moeilijk te doorbreken.


Daniël als voorbeeld
In de Bijbel vinden we een voorbeeld van iemand die dit alles erg goed onder de knie had: Daniël. Daniël heeft zowel discipline in zijn relatie met God als in zijn levensstijl. We lezen van hem dat hij de ‘koninklijke spijzen en wijn’ afslaat en alleen groente wil eten en water wil drinken, omdat hij anders tegen de door God ingestelde reinheidsvoorschriften in zou gaan. In hoofdstuk 6 van het boek Daniël zien we zijn toewijding als hij, ondanks het verbod van de koning, toch gaat bidden precies zoals de bijbel zegt, “driemaal per dag zijn gewoonte was.” Daniël wist wat belangrijk was en wat goed voor hem was. Hij stelde de juiste prioriteiten en had de discipline om zich daar ook aan te houden.


Het geheim
Het geheim achter discipline is dat je er niet mee moet beginnen. Doe je dat wel dan wordt discipline een verplichting en niemand houdt van verplichtingen. Waar je wel mee kunt beginnen is je motivatie of je verlangen. Als je dat helder hebt, dan is het vaak veel eenvoudiger om discipline te vinden.


Toewijding aan God als motivatie
Daniël is een voorbeeld van hoe dat er in de praktijk uitziet: Daniëls motivatie was zijn liefde voor God. Deze liefde ging Hij doelgericht vertalen naar discipline en toewijding. Zijn toewijding begon met een duidelijke keus om God toe te laten in zijn hart en Hem vervolgens de belangrijkste stem in zijn leven te laten zijn. Toen een wet werd uitgevaardigd die verbood iemand anders dan de koning eer te brengen, bad Daniël toch. Hij bleef trouw aan zichzelf en zijn principes. Vraag jij je eens af: Welke principes zou ik trouw willen blijven?


De kunst om door te zetten
Doelen stellen voor je gezondheid of voor stille tijd is vaak nog wel makkelijk, maar je daaraan houden is een stuk lastiger. Daniël bad drie keer per dag. Dat was zijn gewoonte. Verderop in het boek Daniël lezen we hoe hij drie weken lang gedeeltelijk vastte. Drie weken lang! Dat vraagt wel wat discipline.


De Heilige Geest als helper
Hoe kunnen wij dat doen? In Galaten 5:22-23 lezen we over de vrucht van de Geest. Dat is wat de zichtbare resultaten zijn van toewijding aan God, van het volgen van Zijn leiding en stem. Het zijn de dingen die zichtbaar worden in je leven als je de Heilige Geest toelaat om jou van binnenuit te veranderen. De laatste vrucht die Paulus noemt is zelfbeheersing. Zelfbeheersing is nodig voor discipline. De Heilige Geest wil je hiermee dus helpen. Hij wil die vrucht laten groeien als jij dit toelaat. De Heilige Geest wil je helpen om discipline te ontwikkelen op het vlak van fysieke gezondheid en op het vlak van geestelijke gezondheid. Vind jij discipline moeilijk? Vraag Hem dan om je te helpen, Hij doet dat graag. Op deze manier mag je, net als Daniël, leren ‘nee’ te zeggen tegen voedsel dat niet goed is voor je – in Daniëls geval waren dat de koninklijke spijzen en wijn, in jouw geval waarschijnlijk iets heel anders. Voor je geestelijke gezondheid geldt hetzelfde. Ook daarin mag je leren ‘nee’ te zegen tegen de dingen die ongezond voor je zijn.


Samen sterker
Naast de Heilige Geest kun je ook je vrienden vragen om te helpen. Vertel ze waar je naar verlangt en welke doelen daaruit voortkomen en geef ze toestemming om je vooral op je motivatie aan te spreken als je je er niet aan houdt. Of stel samen doelen en bedenk een motiverende beloning als het jullie lukt. Welke goede gewoonte ga jij deze maand oefenen?

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *