Jij en je nieuwe “ik”

Vandaag wil ik het met je hebben over je nieuwe ik. Ik wil het hier met je over hebben omdat ik geloof dat als we dit goed begrijpen dit rust zal brengen in ons leven. Je nieuwe “ik” is een concept dat we in de Bijbel tegenkomen. Laat ik proberen uit te legen wat de Bijbel daarmee bedoeld. Je nieuwe “ik” kun je zien als een upgrade ten opzichte van je “oude ik.” Het beeld dat de Bijbel schetst, is dat de mens zoals die nu is, niet instaat is om zijn eigen problemen op te lossen. We proberen het wel maar als je eerlijk naar deze wereld en haar problemen kijkt, dan zie je steeds weer dat mensen dezelfde fouten maken. Onrecht, hebzucht, uitbuiting, machtsmisbruik, het zijn terugkerende patronen. De grootste vijand voor de mensheid is de mens zelf. Zonder ingrijpen van God zouden wij onszelf en Zijn Schepping nog eens vernietigen.

Gods oplossing ontvouwt zich als een mooi en verrassend concept. Je zou Zijn idee kunnen omschrijven als: Mens 2.0. Gods idee was en is om mensen van binnenuit te veranderen. De Bijbel heeft het erover dat iedereen die zijn leven wil veranderen van God hulp kan krijgen. Hij wil Zijn Geest in ons binnenste tot leven brengen. Je krijgt hierdoor als het ware een nieuwe “wil” erbij. Iets wat diep van binnen geworteld is en alleen maar het goede wil doen.

Deze “nieuwe wil” vermengt zich in jou met jou. Je wordt er één mee. Dit gebeurt overigens niet helemaal automatisch. Het is een vrijwillig proces en het kan alleen plaatsvinden als jij je daar steeds vrijwillig aan overgeeft. Doe je dit dan gaat deze “nieuwe wil” groeien en krachtiger worden dan al de egoïstische verlangens die in elk mens aanwezig zijn. Hoe meer jouw “nieuwe wil” de ruimte krijgt, hoe betere keuzes jij in het leven gaat maken omdat die “nieuwe wil” van God komt.

Zelf ben ik al jaren christen en ik merk in mijn leven dat als ik niet luister naar mijn “nieuwe wil”, ik mij steeds meer laat leiden door alle verwachtingen van anderen en de manier waarop zij hun leven invullen. Duurt dit te lang dan ga ik me leeg en zinloos voelen, vergeet ik grenzen aan te brengen en wordt ik geleefd door anderen. Elke keer dat ik dit opmerk weet ik weer dat ik te weinig geluisterd heb naar Gods Geest die deze nieuwe wil in mijn vormgeeft.

Ik heb gemerkt dat het “nieuwe leven”, het veranderingsproces, begint met afsterven aan alle verwachtingen van anderen. De Bijbel heeft het over dat we gestorven zijn met Christus en voor dode mensen gelden er geen regels, verwachtingen etc.  Sta hier dan ook echt even stil bij. Jij bent gestorven met Christus. Je hoeft niks meer. Niemand heeft meer iets over jou te zeggen of iets van je te vinden.  De anderen bepalen niet langer je leven. Dood is dood.  Daarnaast geeft het mij rust omdat het concept gebaseerd is op Gods werk en niet op mijn prestaties. Gods Geest is de enige die levend maakt.  Zoals Jezus door de kracht van de Heilige Geest opstond uit de dood, zo leert de Bijbel dat wij ook nu mogen leven door diezelfde kracht. Natuurlijk is het wel leren om  afgestemd te raken op de Geest die in ons woont, onze nieuwe “wil”. Maar wat een vrijheid geeft dat als dat lukt. Zolang wij Gods Geest die in ons woont volgen, zegt de Bijbel dat niemand het recht heeft om ons te beoordelen of te veroordelen. Je kunt dit lezen in 1 Corinthe 2:15 en Romeinen 8:1-5. Paulus doet er zelfs nog een schepje bovenop door in 1 Corinthe 4:3 te zegen dat hij gestopt is zichzelf te beoordelen.

Ten slotte  geeft het mij rust omdat de dingen die God bedenkt en van mij verwacht dingen zijn die perfect bij mij passen. Hij is een God van liefde die nog beter dan ikzelf weet wat ik nodig heb. Hij heeft een mooi plan voor jouw en mijn leven en geeft ons alles wat wij nodig hebben om dit plan te verwezenlijken. Het is Zijn plan dus Hij voorziet. De uitdaging is dus om jezelf steeds meer over te geven aan de leiding van Gods Geest en steeds minder je leven laten bepalen door al het andere. Dit proces is niet altijd makkelijk maar wel heel mooi. God wil ons leren om ons niet te laten leiden door geld, aanzien  en de mening en/of  goedkeuring van anderen. We mogen een enorme vrijheid omarmen, een zinvol en rijk leven ontdekken. Een leven dat zelfs mooi kan zijn in beroerde omstandigheden.

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *