Les 1: Gods doelen voor jouw leven

Er was eens...

Zoals bij vele verhalen, begint dit eerste verhaaltje ook met: “Er was eens…” Er was eens een jongen die geen idee had van wat hij met zijn leven wilde. Hij was niet fit, had overgewicht en een slecht dag-nacht-ritme.  Hij leefde in het moment, probeerde te genieten, maar hij was niet echt gelukkig. Dit was het geval totdat hij in aanraking kwam met een coach. Deze coach ontdekte vrij snel – door wat dingen uit te proberen – dat hij zwemmen erg leuk vond.  De coach ging aan de slag met hem met dit aanknopingspunt.

Binnen een jaar was er veel veranderd. Hij had een normaal dag-nacht-ritme, trainde wekelijks en met gemak liet hij ongezond eten staan. Maar niet alleen op sportief vlak maakte hij meters, door de vragen van de  coach ontdekte hij ook wie hij was en waar zijn levensdoelen lagen. Hij ging daar enthousiast mee aan de slag. Hij was nu erg enthousiast over alles wat hij al had bereikt en keek hoopvol naar de toekomst.


Dit verhaaltje staat hier bewust omdat het een herkenbaar verhaal is. In het natuurlijke leven hebben we nu eenmaal discipline nodig om onze doelen te bereiken. In het geestelijk leven is dat niet anders.  Nu zul je misschien denken: “Discipline is zo saai, het zorgt alleen voor extra verplichtingen en die heb ik al zoveel…” En het klopt discipline kan saai zijn vooral als het is gekoppeld aan doelen die jij niet echt wilt bereiken. Discipline werkt alleen als het doel wat je wilt bereiken het waard is om dingen voor op te geven.  Discipline is meer een weg om je doel te bereiken. We moeten daarom dus ook niet beginnen met discipline.


Waar moeten we dan wel beginnen?  Sommige zullen zeggen met je persoonlijke levensdoelen. Dat zou inderdaad een manier zijn, alleen dan lopen we wel het gevaar dat de persoonlijke levensdoelen die jij voor jezelf formuleert los komen te staan van de doelen die God voor jou heeft. In deze discipelschapmethode willen we daarom beginnen met de coach. We hebben namelijk voor jou de beste coach die er bestaat beschikbaar namelijk de drie-eenheid. God en Jezus willen namelijk door middel van de Heilige Geest jouw coach zijn.  In Johannes 14:26 staat dit als volgt:  Maar de Trooster, de Heilige Geest, Die de Vader zenden zal in Mijn Naam, Die zal u in alles onderwijzen en u in herinnering brengen alles wat Ik u gezegd heb.” Nu is het belangrijk om te weten dat het Griekse woord wat hier vertaald is met “trooster” letterlijk: “bij-roeper” betekent en ook gebruikt werd voor advocaten en  mentoren die verantwoordelijk werden gesteld voor het lesgeven en opvoeden. Het waren mensen die je bij de les riepen. Die uit je persoonlijke pijn, moeite, gepieker, negatieve spiraal haalde en doelgericht je hielpen je leven weer op de rails te krijgen.  Het woord zou je in deze tijd dan ook heel goed kunnen vertalen met coach. 

Wij willen dus beginnen bij de coach omdat we geloven dat als jouw relatie met God, Jezus en de Heilige Geest sterker wordt, er veel liefde voor God, jezelf  en de naaste ontstaat. Deze liefde wordt de motivatie om aan de slag te gaan. Ook geloven wij dat je dan gaat ontdekken wat jouw persoonlijke levensdoel en bestemming is en dat als jij die scherp voor ogen hebt zul jij ook de kracht en de zin hebben om gedisciplineerd te werken aan de doelen die God samen met jou wil bereiken.