In gesprek met mijn ouders over de schoolmotivatie van mijn tienerzonen, kwam het onderwerp algauw op mijn eigen schoolcarrière. Nou, die was niet echt om over naar huis te schrijven. Daarbij bemoeiden mijn ouders zich ook niet te veel met mijn schoolwerkzaamheden. Het motto was: “Wat er inzit, komt er uiteindelijk wel uit. De Heer leidt de weg, dus komt het goed.” Maar mijn opa Abbink zag dat wel anders en waarschuwde me vaak: “Als je geen vak leert, wordt je putjesschepper!”

 

Blijkbaar had ik net als mijn zonen weinig tot geen interesse in school. En toen we het hier over hadden, kwamen de herinneringen boven. School vond ik inderdaad niet nodig. Want ik had de ambitie om evangelist te worden. Dat vak kreeg je niet op school, dus was school niet interessant, zo redeneerde ik. Ik had de voorbeelden om mij heen van evangelisten die de wereld in trokken en fantastische avonturen beleefden op hun reizen om het Evangelie bekend te maken. En alles in mij wilde dat ook doen. Ik had op mijn 16de al de helft van de wereld gezien. Nu de andere helft nog. Het avontuur riep mij! Dat was mijn roeping!

 

Als tiener zag ik dat wel zitten, de wereld in gaan om spectaculaire wonderen te doen voor Gods koninkrijk. Hoe gaaf is dat, om te reizen, ontdekkingen te doen, mooie mensen te ontmoeten en tegelijkertijd fantastische wonderen te mogen meemaken en op die manier de wereld beter maken? Ik had echt geen ambitie om op kantoor te zitten! Evangelist, dat werd mijn baan.

 

Als tiener dacht ik: “Om evangelist te worden, heb ik geen opleiding nodig!” Ciske de rat zong in het lied ‘Ik voel me zo verdomd alleen’: “Krijg toch allemaal de klere, val voor mijn part allemaal dood, ik heb geen zin om braaf te leren, ik eindig toch wel in de goot”. Ik zong als tiener: “Krijg toch allemaal de Here. Val toch allemaal in de Geest. Ik hoef helemaal geen vak te leren, ik word evangelist!”

En dat ben ik geworden. Deels. Al pas ik niet in het traditionele plaatje van iemand die op een podium staat te spreken en zo het Evangelie bekendmaakt. Ik ben op veel plekken geweest waar weinig tot geen christenen te vinden waren. Plekken waar ik met mensen in gesprek kwam over het geloof, Jezus en het leven. Soms via duidelijke projecten zoals de Metalbijbel, Straatbijbel, of als artiest/muzikant. Maar ook in mijn werk als marketeer, projectleider of muzieklabelmanager is de evangelist in mij altijd met mij meegegaan. Op zoek naar het avontuur, op zoek naar het wonder, vertellen van de hoop in mij dat Jezus ons mensen wil helpen in het leven.

 

Uiteindelijk heb ik de indringende raad van mijn opa Abbink opgevolgd: ik behaalde mijn HEAO Marketing diploma en een papiertje van de Oxford University. En ook heb ik een deel van mijn ambities waar gemaakt. Ik ben evangelist.

Geschreven door: Jaïr Sagström